Tillbaks
Maya Wirbladh
 
Maya i hatten
May-Britt Wirbladh
Maya
 

Midnight Singer
De började redan på 60-talet, hon i gruppen med helyllenamnet "Bäckmora Show", som faktiskt lät mera internationellt än

vad namnet antydde. De turnérade på heltid i folkparker och på krogar, även under namnet Midnight Singers

Stämbandet
Den 1:e oktober 1970 är ett historiskt datum. Då samlades gruppen "Stämbandet" för första gången. Repetitionsplatsen var förlagd till ett hotell i Åre. Det heltidssatsande bandet som startade i Åre hade många medlemmar under årens lopp, men själva kärnan i gruppen bestod under alla år av nämnda sångerska, Sven-Magnus Wirbladh och Jorma Kujansuu. Under de mest intensiva åren med de många utlandsturnéerna spelade Tomas de Agé bas och Edmund Franzén trummor. Bland andra musikanter som medverkat i gruppen kan nämnas basisterna Leif Alverstam och Per-Erik Sundström plus trummisarna Henrik "Hempo" Hildén, Björn "Binge" Inge och Mikael Lundén . (Namnet Stämbandet släpptes senare till andra utövare.)

Veckan svenska album
1974 blev det enda albumet under namnet Stämbandet korat till "Veckans svenska LP-skiva" i P3, som då var landets absolut största radiokanal. Ett officiellt erkännande av gruppens kapacitet alltså! Den stora vinylskivan bestod enbart av egna sånger, de flesta skrivna av Jorma, och några texter skrevs av Sven-Magnus (Mange). En av sångerna, "Lyckliga Världen", sjöngs även in av bl.a. herrar Ola Håkansson och Lasse Berghagen. Den sistnämnde anlitade dessutom Majsan, Mange och Jorma för körsång till sin inspelning.

  Englandskontraktet
1976 skrev man som första svenska grupp direktkontrakt med ett engelskt skivbolag. För att undvika eventuella tungstukningar och gutturala felmanövrer, föreslog engelsmännen namnet"Stardust". Nu blev det skivinspelningar , radioframtädanden och turnéer i gamla England. Höjdpunkten var en regntung oktoberdag anno 1977, då de var med i det legendariska TV-programmet "Top Of The Pops"!

Sminköserna på det stora BBC-huset fick sätta sin yrkesheder på prov för att göra "folk" av de hålögda svenskarna. Efter spelning i Portsmouth kvällen innan för engelska flottan, med resa tillbaka upp till London och med dålig sömn i turnébussen, gick man tidigt på morgonen direkt in i PYE Records skivstudio för att spela in låten igen, nu inför en kontrollant från BBC. Reglerna var stenhårda, inga studiomusiker fick ta gruppens plats. Efter godkännande bar det så iväg till TV-huset för repetitioner och inspelning resten av dagen.
  Karriär & kuriosa
Karriären i England, hur gick den kan man fråga sig.... Jo, för att ha arbetat i skuggan av en annan svensk grupp gick det förhållandevis riktigt bra. Stardust låg på de brittiska radiostationernas s.k. "playinglists", även om det inte blev någon topplacering på den officiella listan. Vi får dock inte glömma förstaplatsen på Chryslers bilfabriks interna topplista (!), och att t. ex. den första London-inspelade singeln blev helt utnött i juke-boxen på rockpuben i Reading, där gruppen framträdde flera gånger! Som kuriosa kan även nämnas, så här i ett historiskt perspektiv, att innan grupperna ABBA och Stardust ens var påtänkta, ville Björn Ulvaeus lansera den mycket unga sångerskan i Bäckmora Show, men hon vågade inte ta det stora steget, dessutom var hon ju redan upptagen....

Europaturnéerna
Hur som helst, Stardust turnérade runt halva Europa; från Natos högkvarter i Bryssel, Hesperia Night Club i Helsingfors, Leopard Club i Oslo till direktsändningar i svenska P3, vilseåkning i Tyskland och succé på det verkliga innestället Speak Easy i centrala London, innan man definitivt lade ner verksamheten 1980 efter ett gig på en studentnation i Uppsala. De London-inspelade plattorna hittade ut i världen, ett album gavs ut i Australien....

Musiken består....
 
Nostalgi
glad Maya
 
Midnight Singers
 
  visor_ibland
Akustiskt från Cohen till Taube tillsammans med Sven-Magnus Wirbladh
Mail:
mail

Till överst på sidan
Tillbaks